pieczone udka w marynacie z imbiru i anyżu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pikantny aromat imbiru miesza się z słodkim aromatem anyżu idealnie pasuje do delikatnego mięsa z kurczaka

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka 4 sztuki
    anyż mielony 2 łyżeczki
    imbir świeży starty 3 łyżeczki
    sól
    pieprz
    olej do podsmażenia

Pieczone udka w marynacie z imbiru i anyżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, posyp anyżem .imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach natrzyj kurczaka,mięso przesmaż na 2 łyżkach oleju po 5 min z każdej strony. Ćwiartki kurczaka ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz około 1 godz, pod przykryciem w temp.170 stopni następne 15 minut bez przykrycia .Podawaj z ulubioną surówką.

Porady

najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne będzie mięso marynowane całą noc.

Komentarze

Podobne przepisy