Pieczone udka w marynacie

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne udka z kurczaka pieczone w marynacie. Marynatę przygotowałam z soku z mandarynek, musztardy oraz przypraw. Polecam.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 podudzi z kurczaka ( 600 g )
    10 łyżek soku z mandarynek ( z puszki )
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    naczynie żaroodporne
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Pieczone udka w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka czyścimy i myjemy, odsączamy z wody. Osuszamy na papierowym ręczniku. Do miseczki wlewamy sok z mandarynek i dodajemy musztardę, miód i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
    Udka przekładamy do miski i wlewamy marynatę, mieszamy. Miskę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie udka razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godz. Zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy jeszcze przez kolejne 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować