Pieczona kaczka z ziemniaczanym peree

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niedzielny obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 kaczka
    - 0,5kg ziemniaków
    - 2 łyżki masła
    - pęczek koperku
    - sól, pieprz
    - oregano, bazylia, tymianek
    - czerwona papryka w proszku słodka i ostra

Pieczona kaczka z ziemniaczanym peree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dzielimy na porcje i dokładnie myjemy. Następnie wszystkie przyprawy łączymy ze sobą w miseczce po czym każdą z porcji dokładnie opsypujemy mieszanką przypraw i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w tem. 175 stopni ok. 60min. Od czasu do czasu należy kontrolować pieczenie. W razie potrzeby należy przykryć folią by za mocno się nie zrumieniła. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę z dodatkiem masła. Na koniec dodajemy poszadkowany koperek. Kaczkę po upieczeniu przekładamy na talerz wraz z peree. I gotowe :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy