Pieczona Kaczka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Może zdjęcie niezbyt zachęcające ale chyba talentu mi brak :P. Pyszna krucha, soczysta i aromatyczna dzięki nasionom fenkułu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kaczka ok. 2 kg
    Sól
    Pieprz
    Cząber
    Tymianek
    Nasiona kopru włoskiego ( fenkułu )
    2 ząbki czosnek

Pieczona kaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy pozbawiamy pozostałości piór ( jeżeli gdzieś zostały, możemy opalić ).
    Dzielimy na nogi, skrzydła, piersi ( pozostałości możemy wykorzystać do wywaru ).
    Mięso solimy, oprószamy pieprzem, cząbrem, tymiankiem i nasionami kopru włoskiego ( zgniatamy je delikatnie w dłoni aby uwolniły więcej aromatu ).
    Odstawiamy na noc do lodówki.

    Następnego dnia mięsko przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pieczemy ok. 1,5 godziny w 180C bez termoobiegu.
    Gdy kaczka puści soki polewamy ją co jakiś czas.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

tłuszcz z pieczenia możemy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Możemy go dodawać do innych potraw jako naturalna kostka bulionowa.

Komentarze

Podobne przepisy