Pavlova z kremem kakaowym

0 (0 ocen)

Odrobina nieba w ustach :)

Składniki:

  • 7 białek
    2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu winnego
    szczypta soli
    300 ml śmietanki 30%
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki kakao
    200 g truskawek
    polewa czekoladowa

Pavlova z kremem kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch i partiami dodajemy cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca mieszamy z mąką ziemniaczaną i octem. Przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Potem zmniejszamy gaz do minimum i uchylamy drzwiczki piekarnika na około 2 godziny. Bezę studzimy w piekarniku.
  • 2. Kakao zalewamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy ok 1/3 szklanki mleka, a kiedy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy kakao i żelatynę. Miksujemy na jednolita masę. Możemy odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć.
  • 3. Na bezę wykładamy krem, dekorujemy truskawkami i polewą.
    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Rolada z kremem kakaowym