Beza pavlova z kremem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przy okazji Walentynek chciałam zrobić przyjemność mężowi, wyszła pyszna beza. Bardzo długo bałam się tego wypieku, ostatnią bezę robiłam chyba z 2 lata temu. Nie jestem specjalistką od suszenia bezy, raczej nie polubiłyśmy się z bezą na początku mojej przygody kulinarnej, aż do teraz. W końcu mi wyszła taka jak powinna wyjść i serio nie mogłam się napatrzeć, że to moja beza. Jaka byłam dumna z siebie jak ją dekorowałam. Beza z zewnątrz była chrupiąca, a w środku wyszła wspaniała pianka, całość dopełniłam kremem truskawkowym i oczywiście świeżymi truskawkami. Co mogę Wam napisać to, że nie jest to moja ostatnia beza, z czego bardzo się cieszę, warto czasem skorzystać z rad bardziej doświadczonych przyjaciół.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białek
    300 g cukru drobnego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu spirytusowego

    Krem

    330 ml śmietany kremówki 30 %
    250 g serka mascarpone
    1 opakowanie masy śmietanowej Dr. Oetker o smaku truskawkowym

    Dekoracja

    250 g świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Beza pavlova z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 120 °C, bez termoobiegu. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na papierze odrysuj okrąg u mnie Ø 24 cm.
    Do misy miksera wlej białka i wsyp szczyptę soli, zacznij ubijać, piana nie musi być sztywna, po ok. 3 minutach ubijania zacznij dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru, po każdej dodanej porcji. Powinna wyjść sztywna i błyszcząca piana.
    Na koniec dodaj mąkę i ocet, ubijaj jeszcze 1 min.
    Powstałą pianę wyłóż delikatnie na odrysowany okrąg, boki unieś łyżka do góry, ja to akurat zrobiłam pod skosem, ale możesz na prosto lub jak tylko uważasz.
    Tak przygotowaną bezę wstaw do piekarnika i piecz przez 30 min. w temp. 120 °C. Następnie zmniejsz temperaturę na 100 °C i susz bezę przez 3 godz.
    Wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki. Ja swoją bezę robiłam wieczorem, tak więc po 3 godz. wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki na 15 min. następnie je zamknęłam i tak zostawiłam bezę na cała noc w piekarniku.
    Tuż przed podaniem przygotuj krem. Śmietankę i serek wrzuć na 20 min. do zamrażalnika, następnie ubij razem na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania wsyp masę śmietanową o smaku truskawkowym, lub zrobioną domową frużelinę truskawkową. Całość dokładnie ubij jeszcze przez chwilę i krem gotowy.
    Krem wrzuć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wyciśnij na wierzch bezy, a na krem ułóż przekrojone na pół truskawki.

Porady

Ilość porcji zależy od szerokości krojonych kawałków, w każdym bądź razie u nas znikła bardzo szybko. Beze suszyłam bez termoobiegu. Żółtka możesz wykorzystać do drobiowych kotlecików szu szu, lub zamrozić z opisaną datą. Cukier drobny możesz również zamienić na cukier puder. Ocet możesz zamienić na 1 łyżkę soku z cytryny. Jeśli nie lubisz tego typu dodatków do kremów ja masa śmietanowa Dr. Oetker, zawsze możesz przygotować sama frużelinę truskawkową. Bezę możesz upiec 2 dni wcześniej i trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu, bez przykrycia. Beza na drugi dzień wyjęta z lodówki była równie smaczna co pierwszego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować