Niesamowicie pyszna Pavlova z najlepszym i najprostszym kremem truflowym. Można użyć tutaj dowolnych sezonowych owoców: truskawek, porzeczek, malin, jeżyn ale też całorocznych jak np. kiwi.
Pavlova z kremem truflowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru pudru. Do ubitych białek dodać resztę cukru pudru i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować na kształt koła o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140C, piec 60 minut. Zostawić do zupełnego ostudzenia w zamkniętym piekarniku.
2.Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier puder, rozpuszczoną czekoladę i likier czekoladowy, krótko zmiksować. Wyłożyć na środek bezy, wyrównać, zostawiając ok. 3 cm suchy brzeg. Na wierzch wyłożyć dużą ilość owoców.
Komentarze