Pasztet z kaczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczny ,świetny na kanapki. Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą)
    100 g żołądków drobiowych (z kaczki)
    100 g serc drobiowych (z kaczki)
    100 g wątróbki drobiowej (z kaczki)
    cebula
    100 g pieczarek
    2 bułki wrocławskie
    750 ml mleka
    skórka z 1/2 cytryny
    2 łyżki masła
    150 g surowego boczku
    por (biała część)
    mały seler
    natka pietruszki
    koperek
    3 łyżki majeranku
    1 łyżka estragonu
    2 jajka
    sól ,pieprz

Pasztet z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki zalewamy ciepłym mlekiem. Kroimy cebulę ,pieczarki i podroby. Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki , podroby i dusimy do miękkości . Studzimy ,mieszamy z odciśniętymi ( nie do końca) bułkami ,skórką z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem .
    Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka forma-można użyć też dwóch jednorazowych foremek do pieczenia) i pieczemy 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy