Bardzo smaczny ,świetny na kanapki. Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki.
1 godz. 30 min
Składniki:
800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą)
100 g żołądków drobiowych (z kaczki)
100 g serc drobiowych (z kaczki)
100 g wątróbki drobiowej (z kaczki)
cebula
100 g pieczarek
2 bułki wrocławskie
750 ml mleka
skórka z 1/2 cytryny
2 łyżki masła
150 g surowego boczku
por (biała część)
mały seler
natka pietruszki
koperek
3 łyżki majeranku
1 łyżka estragonu
2 jajka
sól ,pieprz
Pasztet z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki zalewamy ciepłym mlekiem. Kroimy cebulę ,pieczarki i podroby. Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki , podroby i dusimy do miękkości . Studzimy ,mieszamy z odciśniętymi ( nie do końca) bułkami ,skórką z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem .
Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka forma-można użyć też dwóch jednorazowych foremek do pieczenia) i pieczemy 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Komentarze