Pasztet Świąteczny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Propozycja na smakowity, wielomięsny pasztet z dodatkiem królika, który idealnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Pasztet jest delikatny i aromatyczny, a jego niepowtarzalny smak rozpieszcza nasze kubki smakowe. Domowy najlepszy! ;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 300 g mięsa wieprzowego (szynka / łopatka)
    - 300 g mięsa wołowego
    - 300 g surowego boczku
    - 1 tuszka królika
    - 250 g wątróbki
    - 0,5 pszennego batona
    - 2 białe cebule
    - 2 marchewki
    - kawałek selera
    - 3 jajka
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    - bułka tarta ( do posypania)

    PRZYPRAWY:
    - majeranek
    - gałka muszkatołowa
    - sól i pieprz

Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) oraz tuszkę królika wsadzamy do wysmarowanej olejem brytfanny, dodajemy pokrojone w kawałki warzywa, podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę (pod koniec pieczenia dodajemy pokrojoną wątróbkę oraz porwany na kawałki baton i zapiekamy wszystko około 20 minut).
  • 2. Zawartość brytfanny studzimy, a następnie mielimy w maszynce na drobnym sitku, wcześniej oddzielając mięso królika od kości. Do zmielonych składników dodajemy jajka, przyprawy, dokładnie mieszamy, przekładamy do formy* wysmarowanej tłuszczem posypanym bułką tartą. Pasztet zapiekamy w 200 stopniach C około 20 minut.
    Po upieczeniu pasztet odstawiamy do odpowiedniego stężenia.

    Życzę smacznego! :)


Porady

* blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy