Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso włożyłam do garnka. Zalałam zimnąwodą - nastawiłam na gaz. Gdy sie zagotowało zdjełam szumowiny, zmniejszyłam gaz. Dodałam obraną włoszczyznę, zieleninę, pieprz w kulkach ok 20 szt, ziele angielskie 6 szt, liście laurowe 6 szt, sól do smaku. Gotowałam do miękkości mięsa tj ponad godzinę. Gdy mięso było miękkie wyjęłam z wywaru. Oddzieliłam od kości i skóry. W rosole namoczyłam bułkę. Wątróbkę oczyszczoną udusiłam wraz z jedną pokrojoną cebulą i dwoma ząbkami czosnku w całości na łyżce masła.
Obrane mięso, namoczoną i odciśnietą bułkę, 1 pietruszkę, 1 marchewkę, kawałek selera, uduszoną wątróbkę z cebulą i czosnkiem - zmieliłam. Do zmielonej masy dodałam mniej niż 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej, majeranek, 3 całe jajka, sól i pieprz do smaku. Włałam szkl tłustego wywaru w którym gotowało się mięso - wymieszałam. Masę podzieliłam na połowe. Do jednej dodałam uduszone na maśle pieczarki. Obie masy dokładnie zblendowałam. Następnie przełożyłam do wysmarowanych foremek. Piekłam godzinę w 180 st i 5 minut w 200 st do ładnego przypieczenia. Zimny pasztet schłodziłam w lodówce
Włoszczyznę przy zmieleniu pomniejszyłam ponieważ nadmiar nadaje pasztetowi słodki smak. Skórę z udek można zmielić wraz z mięsem
Komentarze