Paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis na te wspaniałe paszteciki dostałam od cioci, trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne paszteciki.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    pół łyżki soli
    2 łyżki oleju
    30 g drożdży w kostce
    1 łyżeczka cukru
    200 ml ciepłej wody
    1 jajko
    1 kg pieczarek
    sól, pieprz

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni do momentu wyparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy.

  • 2. Ciasto: Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłą wodę. Czekamy aż drożdże wypłyną, około 20 minut. Przesiewamy około 400 g mąki, dodajemy sól, olej, drożdże i wyrabiamy ciasto aż wchłonie całą mąkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na pół i wałkujemy każdą część osobno tak aby powstały dwa podłużne placki. Powinny one mieć wymiary około 6-8 cm szerokości i 0,5 cm grubości. Nakładamy farsz, zawijamy obustronnie, przekładamy ciasto na drugą stronę, kroimy na prostokąty, około 2-3 cm szerokości. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Porady

Najlepiej smakują na ciepło. Można podgrzać w mikrofalówce, ale tylko jeden raz, ponieważ następnym razem stwardnieją.

Komentarze

Podobne przepisy