Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni do momentu wyparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy.
2.Ciasto: Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłą wodę. Czekamy aż drożdże wypłyną, około 20 minut. Przesiewamy około 400 g mąki, dodajemy sól, olej, drożdże i wyrabiamy ciasto aż wchłonie całą mąkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na pół i wałkujemy każdą część osobno tak aby powstały dwa podłużne placki. Powinny one mieć wymiary około 6-8 cm szerokości i 0,5 cm grubości. Nakładamy farsz, zawijamy obustronnie, przekładamy ciasto na drugą stronę, kroimy na prostokąty, około 2-3 cm szerokości. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Porady
Najlepiej smakują na ciepło. Można podgrzać w mikrofalówce, ale tylko jeden raz, ponieważ następnym razem stwardnieją.
Komentarze