Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
-1/2 kg mąki
-30 dag masła roślinnego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki gęstej śmietany
-4 żółtka
-szczypta soli
Na wypełnienie:
-1 kg pieczarek
Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z pozostałymi składnikami wyrabiamy. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, większe kapelusze kroimy na pół. Solimy i smażymy na maśle roślinnym do uzyskania miękkości. Ostudzamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką okrągłe placuszki. Na środku placuszków umieszczamy pieczarki, brzeg zwilżamy wodą i sklejamy w rurkę. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.
Komentarze