Paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -1/2 kg mąki
    -30 dag masła roślinnego
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2,5 łyżki gęstej śmietany
    -4 żółtka
    -szczypta soli
    Na wypełnienie:
    -1 kg pieczarek

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z pozostałymi składnikami wyrabiamy. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, większe kapelusze kroimy na pół. Solimy i smażymy na maśle roślinnym do uzyskania miękkości. Ostudzamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy szklanką okrągłe placuszki. Na środku placuszków umieszczamy pieczarki, brzeg zwilżamy wodą i sklejamy w rurkę. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy