Paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 szk,
    drożdże 30 g,
    mleko ok. 1 szk,
    masło 150 g,
    jajko 1 szt,
    sól 1 łyżeczka,
    cukier 1 łyżeczka,
    Farsz:
    pieczarki 1 kg,
    cebula 3 szt,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    Dodatkowo:
    jajko 1 szt do posmarowania pasztecików,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć do momentu aż woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać.
    Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, sól, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm. Na ciasto wyłożyć farsz, zwinąć i odciąć od reszty placka. Czynność powtórzyć. Ruloniki pokroić na mniejsze kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować