Paszteciki z pieczarkami

  • wyświetlono: 369 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

zdjecie11
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
mąka 3 szk,
drożdże 30 g,
mleko ok. 1 szk,
masło 150 g,
jajko 1 szt,
sól 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżeczka,
Farsz:
pieczarki 1 kg,
cebula 3 szt,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Dodatkowo:
jajko 1 szt do posmarowania pasztecików,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki z pieczarkami

  • 1. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć do momentu aż woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać.
    Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, sól, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm. Na ciasto wyłożyć farsz, zwinąć i odciąć od reszty placka. Czynność powtórzyć. Ruloniki pokroić na mniejsze kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pasztecikipaszteciki z pieczarkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Dodane przez: Wioleczka1

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Smaczne z dużą ilością farszy paszteciki...

Dodane przez: Wioleczka1

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Smaczne z dużą ilością farszy paszteciki...

Paszteciki z kapusta i pieczarkami

Dodane przez: dori02225

Paszteciki z kapusta i pieczarkami

Paszteciki są pyszne z barszczykiem!

Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Dodane przez: Krystyna32

Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Pyszne paszteciki, idealne do barszczu.

image-08reqay

Dodane przez: beniawojt

Paszteciki z pieczarkami

Smaczna przekąska na ciepło jak...