Paszteciki krucho-drożdżowe

  • wyświetlono: 707 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

szybko znikające danie dla małych łasuchów

  • 60min

Składniki

5 dag drożdży
łyżeczka cukru
250 ml kwaśnej śmietany
4 szkl. mąki
1-2 łyżeczki soli
150 g margaryny/masła
150 g smalcu
+ 1 jajko do smarowania przed pieczeniem
parówki
żółty ser w plastrach

Sposób przygotowania przepisu:

Paszteciki krucho-drożdżowe

  • 1. Drożdże w kubku łyżką rozgnieść z cukrem.
    Mąkę wymieszać z solą i posiekać z tłuszczem jak najdokładniej.
    Drożdże wymieszać ze śmietaną i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić do wyrośnięcia (ok.30 min), przykryć ściereczką.
    Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, kroić w kwadraty, na to plasterek sera i pół parówki przeciętej na końcach aby się ładnie wywijała podczas pieczenia. Zawinąć jak na zdjęciu lub dowolnie. Posmarować rozmąconym jajkiem i można od razu piec - do zrumienienia w temp.180°C

Porady

Takie paszteciki można zrobić również z gotowego ciasta francuskiego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniana kolacje

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżowe paszteciki z cebulą

Dodane przez: klementynka

drożdżowe paszteciki z cebulą

Paszteciki to obowiązkowa przekąska...

pierożki

Dodane przez: Aninka88

PIEROŻKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MIĘSEM

pyszna przekąska

PALUCHY krucho - drożdżowe z KMINKIEM

Dodane przez: kiciax1

PALUCHY krucho - drożdżowe z KMINKIEM

Babcia zawsze je robiła na Święta...

KAPUŚNIACZKI

Dodane przez: agus11013

KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Doskonale smakują jako dodatek...

:)

Dodane przez: beciiaaa

Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą

Rewelacyjnie smakują z czerwonym...

paluszki drożdżowe z papryką i kminkiem

Dodane przez: szarak86

Paluszki krucho-drożdżowe z kminkiem i papryką

Przepis ze starego zeszytu mojej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE