Paszteciki krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybko znikające danie dla małych łasuchów

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    łyżeczka cukru
    250 ml kwaśnej śmietany
    4 szkl. mąki
    1-2 łyżeczki soli
    150 g margaryny/masła
    150 g smalcu
    + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem
    parówki
    żółty ser w plastrach

Paszteciki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże w kubku łyżką rozgnieść z cukrem.
    Mąkę wymieszać z solą i posiekać z tłuszczem jak najdokładniej.
    Drożdże wymieszać ze śmietaną i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić do wyrośnięcia (ok.30 min), przykryć ściereczką.
    Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, kroić w kwadraty, na to plasterek sera i pół parówki przeciętej na końcach aby się ładnie wywijała podczas pieczenia. Zawinąć jak na zdjęciu lub dowolnie. Posmarować rozmąconym jajkiem i można od razu piec - do zrumienienia w temp.180°C

Porady

Takie paszteciki można zrobić również z gotowego ciasta francuskiego.

Komentarze

Podobne przepisy