Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia

0 (0 ocen)

  • 5 min

ieciorka jest pyszna. Lubię jej połączenie z czosnkiem, suszonymi ziołami i pomidorami. Wiele kombinacji smakowych już wypróbowałam, ale nigdy nie robiłam pasty z ciecierzycy. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją z dodatkiem suszonego oregano, czosnku, dobrej jakości oliwy z oliwek.

  • 5 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
    1 duży ząbek czosnku
    oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    2 szczypty suszonego oregano
    1 garść orzechów (u mnie nerkowce z orzechami włoskimi)
    1 szczypta płatków chili do posypania
    1 szczypta soli
    2 szczypty słodkiej papryki w proszku
    2 szczypty nasion chia do posypania

Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera/moździerza wkładamy cieciorkę i ząbek czosnku, dodajemy orzechy oraz sól i słodką paprykę w proszku.
    Całość miksujemy/ucieramy na gładką pastę, dodając stopniowo oliwę z oliwek.
    Podajemy jako dodatek do pieczywa, skropione oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, posypując wierzch nasionami chia i płatkami chili.

Komentarze

Podobne przepisy