Parówki w cieście

0 (0 ocen)

Idealna przekąską w podróż, na piknik lub na kolację w domowym zaciszu.

Składniki:

  • 180g mąki pszennej
    100 ml ciepłej wody
    10g drożdży świeżych
    1 łyżka oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki cukru
    Keczup


    1 jajko do posmarowania ciasta

    3 parówki
    1 ogórek kiszony
    6 pasków czerwonej papryki

Parówki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parówki w cieście 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalewamy je wodą, przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto.

    Dodajemy olej i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

    W razie potrzeby dodajemy więcej mąki żeby ciasto się nie kleiło.

    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części, każdą część smarujemy keczupem, kładziemy na nią parówkę, paprykę i ogórka, ciasto zwijamy i odkładamy na blaszkę.

    Blachę przykrywamy ściereczką na 20 minut.

    Po ponownym wyrośnięciu smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem.

    Bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut w 190'.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy