Papryka faszerowana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kuchnia węgierska od zawsze jest u nas wdzięcznym tematem. By potrawa była jeszcze bardziej kolorowa, polecamy paprykę żółtą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 strąków papryki
    100 g ryżu
    300 g mielonego mięsa wieprzowego, niezbyt tłustego
    1 jajko
    1 mała cebula
    200 g przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    cukier
    natka pietruszki
    Zasmażka :
    1,5 łyżki smalcu
    2 płaskie łyżki mąki

Papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka faszerowana 1. Przecier rozprowadziłem wodą, doprawiłem solą i cukrem, włożyłem całą cebulę. Dodałem pokrojoną natkę pietruszki, zagotowałem.
    Paprykę umyłem, odciąłem spody, oczyściłem z nasion i białych części.
    Przygotowałem farsz: podgotowałem ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje.
    Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania nie mieszałem, tylko lekko potrząsałem garnkiem. Aby skrócić czas przygotowania dania, można papryki zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy