Pani Walewska

0 (0 ocen)

Ciasta nie może zabraknąć w czasie rodzinnych uroczystości !

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    200 g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    4 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki miodu (opcjonalnie)

    Krem:
    1/2 l mleka
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kostka margaryny

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    250 g orzechów włoskich

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i otrzymaną masę podzielić na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na dużą blachę ( u mnie 24x36), posmarować powidłami i piec 25 min w 170*C.
  • 2. Drugą część posmarować powidłami i bezą z białek pozostałych od ciasta (beza: białka ubijamy na puch ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru pudru) oraz posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec 25 min.
  • 3. Z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki i rozrobić w niej żółtka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i dodać rozrobioną mąkę. Po ostudzeniu dodać margarynę. Otrzymanym kremem posmarować pierwszą część ciasta i przykryć warstwą z orzechami. Można udekorować polewą czekoladową. Smacznego ! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy