Zakwas barszczu czerwonego

  • wyświetlono: 385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Święta już za miesiąc na początku grudnia możemy spokojnie przystąpić już do przygotowywania zakwasu z czerwonych buraków

jaaaa
  • 10 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

Duży słoik (u mnie 3 litry)
6 dużych buraków ćwikłowych
4 listki laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
10 ząbków czosnku
Zimna przygotowana woda i sól.

Sposób przygotowania przepisu:

Zakwas barszczu czerwonego

  • 1. Do wody wsypujemy sól i dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia soli. Proporcje soli do wody to 1 łyżka soli na 1 litr wody.
    Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do słoja wrzucamy połowę czosnku, 2 listki laurowe, 4 ziela angielskiego, połowę buraków, ponownie czosnek, liście, ziele, reszta buraków. Całość zalewamy słoną wodą tak, aby buraki były w całości zakryte.
    Tak przygotowany słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WigiliaświętabarszczBoże_Narodzenieczerwone_buraki

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Uszka z grzybami z czerwonym barszczem na...

Czerwony barszczyk to klasyk, wiele...

barszcz czerwony

Dodane przez: Konto nieaktywne

Barszcz czerwony wigilijny- postny na zakwasie

Tak jak i inne potrawy ta i barszcz...

Barszcz czerwony

Dodane przez: Yenn21

Barszcz czerwony bez zakwasu. Pyszny!

Taki barszcz gotowała moja mama...

Zakwas na barszcz

Dodane przez: Paulina Nosek

Świąteczny zakwas na czerwony barszcz

Z kuchennego pamiętnika Babci.....

Uszka z pieczarkami do barszczu

Dodane przez: alaaa

Uszka z pieczarkami do barszczu

Pieczarkowe uszka idealne bo świątecznego...

Buraczany zakwas

Dodane przez: anka1988

Buraczany zakwas

Barszczyk na swoim zakwasie najlepszy!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE