Zakwas barszczu czerwonego

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Święta już za miesiąc na początku grudnia możemy spokojnie przystąpić już do przygotowywania zakwasu z czerwonych buraków

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Duży słoik (u mnie 3 litry)
    6 dużych buraków ćwikłowych
    4 listki laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    10 ząbków czosnku
    Zimna przygotowana woda i sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Zakwas barszczu czerwonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody wsypujemy sól i dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia soli. Proporcje soli do wody to 1 łyżka soli na 1 litr wody.
    Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do słoja wrzucamy połowę czosnku, 2 listki laurowe, 4 ziela angielskiego, połowę buraków, ponownie czosnek, liście, ziele, reszta buraków. Całość zalewamy słoną wodą tak, aby buraki były w całości zakryte.
    Tak przygotowany słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować