Święta już za miesiąc na początku grudnia możemy spokojnie przystąpić już do przygotowywania zakwasu z czerwonych buraków
10 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Duży słoik (u mnie 3 litry)
6 dużych buraków ćwikłowych
4 listki laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
10 ząbków czosnku
Zimna przygotowana woda i sól.
Zakwas barszczu czerwonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wody wsypujemy sól i dokładnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia soli. Proporcje soli do wody to 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do słoja wrzucamy połowę czosnku, 2 listki laurowe, 4 ziela angielskiego, połowę buraków, ponownie czosnek, liście, ziele, reszta buraków. Całość zalewamy słoną wodą tak, aby buraki były w całości zakryte.
Tak przygotowany słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 dni.
Komentarze