Pałki miodowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

Ten kurczak jest dość nietypowy i oryginalny w smaku, bo mocno cytrusowy, z nutą słodyczy pochodzącą z miodu. Polecam spróbować by przekonać się czy odpowiadają nam takie smaki:).

Składniki:

  • 500g pałek z kurczaka
    1 cytryna
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

Pałki miodowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy. Z połowy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy z miodem, olejem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy.
  • 2. Marynatę wylewamy na mięso, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą cytrynę pokrojoną w półplastry.
  • 3. Pieczemy w rękawie przed 1h w temperaturze 180 stopni. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek i włączamy termoobieg.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy