Omlet z botwinki

0 (0 ocen)

  • 30 min

To kolorowy i szybki w przygotowaniu omlet, który z pewnością przypadnie do gustu nie jednemu z Was. Oczywiście można go wzbogacić o wędlinę, czy inne ulubione składniki. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 4 jajka,
    • 0,5 cebuli,
    • Pęczek botwinki,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Majeranek do smaku,
    • Mały kawałek sera feta (2 łyżki),
    • Olej,

Omlet z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmażanie cebuli 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na oleju, by się zeszkliła.
  • dalsze smażenie 2. Między czasie umytą i osuszoną botwinkę drobno kroimy. Pokrojoną dodajemy do zeszklonej cebuli. Całość razem przysmażamy, do momentu jak liście stracą na swojej objętości. Botwinkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • przygotowanie jajek 3. W oddzielnej misce jajka łączymy z majerankiem.
  • zalanie 4. Przygotowaną mieszaniną jajeczną zalewamy przysmażoną botwinkę. Omlet smażymy na wolnym ogniu. Co jakiś czas podważamy ścięte jajka , tak by rzadka masa jajeczna wlewała się pod spód omletu.
  • dodanie sera 5. W połowie smażenia wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Gotowy omlet zsuwamy na talerz i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy