To kolorowy i szybki w przygotowaniu omlet, który z pewnością przypadnie do gustu nie jednemu z Was. Oczywiście można go wzbogacić o wędlinę, czy inne ulubione składniki. Polecam.
30 min
Składniki:
Składniki:
• 4 jajka,
• 0,5 cebuli,
• Pęczek botwinki,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Majeranek do smaku,
• Mały kawałek sera feta (2 łyżki),
• Olej,
Omlet z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na oleju, by się zeszkliła.
2.Między czasie umytą i osuszoną botwinkę drobno kroimy. Pokrojoną dodajemy do zeszklonej cebuli. Całość razem przysmażamy, do momentu jak liście stracą na swojej objętości. Botwinkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.W oddzielnej misce jajka łączymy z majerankiem.
4.Przygotowaną mieszaniną jajeczną zalewamy przysmażoną botwinkę. Omlet smażymy na wolnym ogniu. Co jakiś czas podważamy ścięte jajka , tak by rzadka masa jajeczna wlewała się pod spód omletu.
5.W połowie smażenia wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Gotowy omlet zsuwamy na talerz i podajemy.
Komentarze