Ogórki z czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ogórki z czosnkiem to doskonały dodatek do mięsa, bardzo prosty sposób przygotowania. Czosnek w polskiej kuchni uznaje się za jeden najsilniejszy antybiotyk, dodaje walory smakowe a ogórki z czosnkiem są idealne.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • · 10 kg ogórków
    · 12 ząbków czosnku
    · 2 szklanki cukru
    · 3 szklanki octu
    · 2 łyżka soli
    · 2 szklanki oleju

Ogórki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
    Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
    Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, cukier, ocet, sól, olej, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
  • zalewa 2. Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy.
    Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
  • ogórki 3. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
    Gotowe, smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy