Ogórki z czosnkiem to doskonały dodatek do mięsa, bardzo prosty sposób przygotowania. Czosnek w polskiej kuchni uznaje się za jeden najsilniejszy antybiotyk, dodaje walory smakowe a ogórki z czosnkiem są idealne.
Ogórki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, cukier, ocet, sól, olej, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
2.Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy.
Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
3.Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
Gotowe, smacznego.
Komentarze