Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Każdy ma swój sposób na ogórki małosolne, ja również go mam. A że uwielbiamy w domu takie ogóreczki robię je bardzo często gdy tylko pojawią się ogórki gruntowe.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 kg ogórków gruntowych
    - 4 gałązki kopru włoskiego
    - 15 cm korzenia chrzanu
    - 6 ząbków czosnku
    - sól kamienna
    - woda

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki moczące się w wodzie 1. Ogórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 2 godziny. Wodę gotujemy razem z solą w proporcji 1:1(1 łyżka nie czubata na 1 l wody).
  • Ogórki z dodatkiem czosnku i chrzanu 2. Na dnie naczynia układamy 1/3 kopru i jedną warstwę umytych ogórków. Na ogórki dajemy połowę obranego i pokrojonego w kawałki chrzanu i 3 ząbki czosnku.
  • Zalane wodą z solą 3. Przykrywamy koprem i tak jak wcześniej dajemy na koper ogórki, resztę chrzanu i czosnku. Całość przykrywamy pozostałą częścią kopru i zalewamy przygotowanym wrzątkiem. Całość przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce do ukiszenia na ok. 2-4 dni.

Komentarze

Podobne przepisy