Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

Na kanapkę i do pochrupania!

Składniki:

  • ok 800-900g ogórków gruntowych średniej wielkości,
    5 ząbków czosnku,
    kawałek chrzanu i liści chrzanu,
    pęczek koperku,
    2 łyżki soli,
    około 800 ml ciepłej wody

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy.

    Wodę mieszamy z solą.

    Do słoika na dno wkładamy(też dobrze umyte!) liście chrzanu i 1/2 pęczka koperku. Wkładamy kilka ogórków na zmianę dodając czosnek, koperek.

    Wszystko zalewamy ciepłą wodą.

    Słoik przykrywamy talerzem.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 24 godziny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy