Ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetny dodatek do obiadu

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
    koper,
    chrzan,
    liście chrzanu,
    6 ząbków czosnku,
    2 litry wody,
    2 łyżki soli,
    3 liście wiśni.

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z solą i odstawić do ostudzenia. Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Na dnie dużego słoja wyłożyć warstwę kopru, czosnku, chrzanu, liści wiśni, układać ogórki, następnie warstwa przypraw a potem znowu ogórki. Ogórki zalewam letnią lub chłodną zalewą, zakręcam słoik i odstawić w ciemne miejsce. Ogórki po trzech dniach nadają się do jedzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy