Naleśnikowe kokosanki

0 (0 ocen)

  • 5 min

Wiórki kokosowe zawierają sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, żelazo, wit. C i potas, a placuszki są szybkim i oryginalnym pomysłem na podwieczorek.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 jajko,
    1 opakowanie wiórek kokosowych,
    4 – 5 łyżeczek cukru,
    ¼ szklanki mąki,
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    ½ szklanki mleka.

Naleśnikowe kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić z cukrem.
  • 2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórka. Wymieszać.
  • 3. Dodać mleko. Masa ma być trochę gęstsza niż ta na naleśniki.
  • naleśnikowe kokosanki 2 4. Smażyć małymi porcjami na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
  • naleśnikowe kokosanki 5. Podawać z dżemem lub cukrem pudrem.

Porady

Wspaniale smakują z dżemem wiśniowym lub czereśniowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy