Sałatka z brokułem i fetą

5 (179 ocen)

  • 15 min

Lubię sałatki z brokułem, tym bardziej że teraz jest na nie sezon. Polany lekkim, jogurtowym dressingiem świetnie pasuje do mięsnych dań ale sprawdza się też jako samodzielna przystawka. A sałatkę robi się w 15 minut!

  • 15 min

Składniki:

  • 500 g brokuła
    100 g sera feta
    2 łyżki nasion (np. migdały, słonecznik, dynia)

    Na dressing:
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    1-2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki ostrej musztardy ziarnistej (tzw. Rotisseur, musztarda francuska)
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z brokułem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć brokuła na wrzątek i gotuj ok. 7-8 minut, musi być jędrny, następnie oddzedź wodę i zalej go zimną wodą, natychmiast wyciągnij i rozdziel na różyczki. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Rozłóż w półmisku.
  • 2. Fetę pokrój w małą kostkę, rozłóż na brokułach.
  • 3. Do słoiczka wlej jogurt i dodaj resztę składników na dressing. Wymieszaj porządnie całość, energicznie wstrząsając słoikiem.
  • 4. Na suchej patelni upraż ziarna.
  • 5. Jeżeli chcesz sałatkę od razu podawać, polej ją dressingiem i posyp uprażonymi ziarnami. W przypadku, kiedy chcesz danie podać później, wstaw słoik z dressingiem do lodówki i użyj go potem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Feta Sałata Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować