Lubię sałatki z brokułem, tym bardziej że teraz jest na nie sezon. Polany lekkim, jogurtowym dressingiem świetnie pasuje do mięsnych dań ale sprawdza się też jako samodzielna przystawka. A sałatkę robi się w 15 minut!
15 min
Składniki:
500 g brokuła
100 g sera feta
2 łyżki nasion (np. migdały, słonecznik, dynia)
Na dressing:
5 łyżek jogurtu naturalnego
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki ostrej musztardy ziarnistej (tzw. Rotisseur, musztarda francuska)
Sałatka z brokułem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć brokuła na wrzątek i gotuj ok. 7-8 minut, musi być jędrny, następnie oddzedź wodę i zalej go zimną wodą, natychmiast wyciągnij i rozdziel na różyczki. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Rozłóż w półmisku.
2.Fetę pokrój w małą kostkę, rozłóż na brokułach.
3.Do słoiczka wlej jogurt i dodaj resztę składników na dressing. Wymieszaj porządnie całość, energicznie wstrząsając słoikiem.
4.Na suchej patelni upraż ziarna.
5.Jeżeli chcesz sałatkę od razu podawać, polej ją dressingiem i posyp uprażonymi ziarnami. W przypadku, kiedy chcesz danie podać później, wstaw słoik z dressingiem do lodówki i użyj go potem.
Komentarze