Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 10 min

naleśniki bez jajek nie odbiegają one w niczym od tych tradycyjnych naleśników, są smaczne, sprężyste i nie rozrywają się podczas smażenia.

  • 10 min

Składniki:

  • na 5 sztuk, patelnia o śr. 16 cm
    1/2 szklanki mąki,
    ciut więcej niż 1/2 szklanki wody,
    szczypta soli,
    1 łyżka oleju rzepakowego,
    farsz: twaróg, cukier puder, śmietanka i ćwiartki wiśni.

Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i połączyć za pomocą trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję lekko kwaśnej śmietany, jeśli jest za gęste rozcieńczyć odrobiną wody. Ciasto powinno być gładkie i nie może mieć grudek. Ciasto odstawić pod przykryciem na kilka minut. Smażyć naleśniki bez tłuszczu z obu stron na rozgrzanej patelni .
    Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami, w tym przypadku twaróg został wymieszany widelcem z odrobiną śmietanki i cukru pudru, oraz z dodatkiem ćwiartek wiśni.

Porady

Przepis dla tych, którzy ze względów zdrowotnych, smakowych czy dla zasady rezygnują z jedzenia jaj, ale nie chcą zrezygnować z jedzenia naleśników.

Komentarze

Podobne przepisy