Morelowy torcik

0 (0 ocen)

Lato to idealna pora na wszelakie wypieki z owocami. Ciasto jest puszyste, w sam raz słodkie i soczyste od owoców. Polecam!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm
    Składniki:
    • 300 g mąki tortowej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 kostka masła,
    • 200 g cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • ¼ łyżeczki cynamonu,
    • 50 g mielonych orzechów laskowych,
    • 4 jajka,
    • ½ startej na grubych oczkach czekolady mlecznej lub deserowe,

    • Świeże morele (około 15 sztuk) na wierzch ciasta.
    • Cukier puder do posypania po upieczeniu

Morelowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane owoce 1. Morele przekrawamy na połowy i usuwamy z nich pestki.
  • czekolada i orzechy 2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Orzechy łączymy z czekoladą. Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  • przed pieczeniem 3. Jajka wybijamy do miski. Dokładamy do nich cukier, cukier waniliowy i ubijamy na puszystą masę.
    Do puszystej dodajemy na zmianę przygotowaną mąkę oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy orzechy z czekoladą. Delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Na wierzchu układamy połówki owoców.
    Ciasto pieczemy około 50 minut w 180˚C. Gotowe studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy