Mleko ryżowe

0 (0 ocen)

Domowe, łatwe w przygotowaniu mleko ryżowe.

Składniki:

  • 1 1/2 litra wody
    1 szklanki ryżu
    szczypta soli
    1 łyżka cukru
    1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią)

Mleko ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż płuczemy. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, około 30 minut. Dodajemy cukier, sól i cukier waniliowy. wszystko mieszamy dokładnie i zostawiamy na noc pod przykryciem. Rano wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Przecedzamy przez podwójnie złożoną gazę. Przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce do 3 dni. Przed spożyciem potrząsamy.

    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Słodzone mleko skondensowane