Miruna w płatkach pełnoziarnistych

0 (0 ocen)

Soczyste mięso ryby w chrupiącej panierce z pełnoziarnistych płatków.Odmiana tradycyjnych smażonych , rybnych filetów w w bułce tartej.

Składniki:

  • 350g.mrożonego fileta z miruny nowozelandzkiej
    świeżo mielona sól
    świeżo mielony pieprz
    Panierka:
    2 jajka
    1 szklanka pełnoziarnistych płatek
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    olej do smażenia

Miruna w płatkach pełnoziarnistych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Miruna w płatkach pełnoziarnistych 1. Rybę rozmrażamy w mleku odcedzamy ,płuczemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
    Kroimy na mniejsze kawałki.
    Każdy oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem.
  • 
Miruna w płatkach pełnoziarnistych 2. Panierka: płatki kruszymy drobno , mieszamy z pieprzem cytrynowym oraz mąką kukurydzianą.
    Jajka roztrzepujemy.
    Na patelni rozgrzewamy olej.

  • 
Miruna w płatkach pełnoziarnistych 3. Każdy kawałek ryby obtaczamy w jajkach a następnie w mące.
  • 
Miruna w płatkach pełnoziarnistych 4. Smażymy na rumiano z obu stron.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy