Miodowa golonka na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę myjemy i oczyszczamy. Cebulę obieramy i kroimy na pół, obrane warzywa na większe kawałki.
Cebulę pokrojone warzywa oraz przyprawy wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wkładamy golonka i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę mieszamy z oliwą. Podgotowane golonka osuszamy i nacieramy mieszanką czosnku i oliwy. Układamy w brytfannie i wlewamy 3/4 piwa pieczemy około 1,5 godziny w 190 C. Jeżeli golonka będzie zbytnio się przypiekać możemy podczas pieczenia przykryć ją folią aluminiową. Gdy golonka będzie już miękka, smarujemy ją mieszanką miodu i pozostałego piwa i dopiekamy do zrumienienia.
Komentarze