Miodowa golonka na piwie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Naszła mnie ochota na golonkę z dobrze wypieczona skórką, którą uwielbiam :).

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 duże golonki
    2 większe cebule
    3 duże marchewki
    duża pietruszka
    kawałek selera
    3 łyżki soli
    4 listki laurowe
    po 2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy
    4 ząbki czosnku
    5 łyżek oliwy
    0,5 l jasnego piwa
    4 łyżki miodu

Miodowa golonka na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę myjemy i oczyszczamy. Cebulę obieramy i kroimy na pół, obrane warzywa na większe kawałki.
    Cebulę pokrojone warzywa oraz przyprawy wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wkładamy golonka i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.
    Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę mieszamy z oliwą. Podgotowane golonka osuszamy i nacieramy mieszanką czosnku i oliwy. Układamy w brytfannie i wlewamy 3/4 piwa pieczemy około 1,5 godziny w 190 C. Jeżeli golonka będzie zbytnio się przypiekać możemy podczas pieczenia przykryć ją folią aluminiową. Gdy golonka będzie już miękka, smarujemy ją mieszanką miodu i pozostałego piwa i dopiekamy do zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy