- golonka wieprzowa: 1 sztuka
- włoszczyzna pęczek: 1 sztuka
- olej: 0.25 szklanki
- sok z cytryny: 0.5 sztuki
- płynny miód: 1 łyżka
- mielony kminek: 0.5 łyżeczki
- Liscie laurowe: 2 sztuki
- ziele angielskie ziarenka: 4 sztuki
- czerwona papryka strąk: 0.5 sztuki
- pieczarki: 20 dekagramów
- cebula: 1 sztuka
- ziemniaki: 6 sztuk
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Sposób przygotowania przepisu:
MIODOWA GOLONKA
1.
Olej połącz z miodem, dodaj kminek. Otrzymaną glazurę przypraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
2.
Golonkę oczyść, zalej wrzącą wodą, posól , po czym gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. 20 minut przed końcem gotowania wrzuć oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
3.
Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
4.
Po ugotowaniu mięso ostudź i posmaruj glazurą. W nacięcia włóż paski papryki. Włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż pieczarkami i pokrojoną w paski cebulą. Można również upiec obrane ze skorupek ziemniaki.
5.
Wstaw do piekarnika o temp. 220 stopni, piecz aż zrumienią, smarując marynatą.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze