Mini knedliki z malinami to danie obiadowe, najlepiej smakuje w sezonie malinowym. Jednak zimą, gdy mamy maliny mrożone zawsze możemy przypomnieć sobie smak lata.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
30 dag białego sera,
1 jajko,
1 szklanka mąki,
szczypta soli
20 dag malin ( najlepiej mrożonych)
Mini knedle z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i biały ser mielimy w maszynce. Przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, mąkę, szczyptę soli i zagniatamy.
• Ciasto dzielimy na mniejsze części podsypujemy mąką, formujemy cienkie wałeczki, za pomocą noża kroimy małe kawałki ciasta.
• Każdy kawałek lekko spłaszczamy, wkładamy malinę na krążek i formujemy małą kulkę.
• Knedliki odkładamy na stolnicę podsypaną mąką.
• Gotujemy 1-2 minuty w lekko osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia klusek na wierzch, na koniec hartujemy kubkiem zimnej wody.
• Knedle podajemy polane roztopionym masłem z bułką tartą, dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu i malinami. Można posypać cukrem.
Komentarze