mini knedle z malinami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mini knedliki z malinami to danie obiadowe, najlepiej smakuje w sezonie malinowym. Jednak zimą, gdy mamy maliny mrożone zawsze możemy przypomnieć sobie smak lata.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    30 dag białego sera,
    1 jajko,
    1 szklanka mąki,
    szczypta soli
    20 dag malin ( najlepiej mrożonych)

Mini knedle z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i biały ser mielimy w maszynce. Przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, mąkę, szczyptę soli i zagniatamy.
    • Ciasto dzielimy na mniejsze części podsypujemy mąką, formujemy cienkie wałeczki, za pomocą noża kroimy małe kawałki ciasta.
    • Każdy kawałek lekko spłaszczamy, wkładamy malinę na krążek i formujemy małą kulkę.
    • Knedliki odkładamy na stolnicę podsypaną mąką.
    • Gotujemy 1-2 minuty w lekko osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia klusek na wierzch, na koniec hartujemy kubkiem zimnej wody.
    • Knedle podajemy polane roztopionym masłem z bułką tartą, dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu i malinami. Można posypać cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy