500 g mielonego
1 mała papryka czerwona
500 g pieczarek
1 cebulka
15 dag żółtego sera w kawałku
1 jajko
1 czerstwa bułka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, majeranek do smaku
bułka tarta
smalec do smażenia
Mielone z pieczarkami i papryką z serową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć, osączyć. Mielone przełożyć do miski, dodać do niego odciśniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, Pieczarki oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć. Ostudzić i dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać i dodać do smaku przyprawy. Wymieszać ponownie.
2.Ser pokroić w większą kostkę. Brać kostkę sera i porcję mięsa i mięsem obtoczyć ser. Formować klopsiki.
3.Każdego klopsika obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu.
Komentarze