Mazurek makaronikowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo chrupiący mazurek na waflu, dodatek dżemu wzbogaci smak ciasta. Idealne wykorzystanie białek, które czasami zostają nam od innych ciast.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 wafel
    20 dag płatków owsianych
    20 dag cukru pudru
    5 dag mąki
    5 białek
    Sok i skórka starta z 1 cytryny
    Kilka kropli olejku migdałowego
    Dżem brzoskwiniowy
    Dżem wieloowocowy
    Do dekoracji: rodzynki i płatki migdałowe

Mazurek makaronikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: płatki owsiane lekko zrumienić w piekarniku, następnie lekko zmiażdżyć wałkiem na stolnicy, wymieszać z mąką. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sypkie składniki, sok i skórkę z cytryny oraz olejek migdałowy, delikatnie wymieszać. Na wafel wyłożyć masę, rozsmarować równomiernie. Radełkiem zrobić grubą kratkę. Piec w temp. około 170 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu na wierzchu zrobić kratkę z dżemów, udekorować płatkami migdałowymi i rodzynkami.

Porady

1.do ciasta można użyć różnego dżemu. 2. ubitą piankę można nanieść łyżeczką w małych odstępach.

Komentarze

Podobne przepisy