Bardzo chrupiący mazurek na waflu, dodatek dżemu wzbogaci smak ciasta. Idealne wykorzystanie białek, które czasami zostają nam od innych ciast.
30 min
Składniki:
Składniki:
1 wafel
20 dag płatków owsianych
20 dag cukru pudru
5 dag mąki
5 białek
Sok i skórka starta z 1 cytryny
Kilka kropli olejku migdałowego
Dżem brzoskwiniowy
Dżem wieloowocowy
Do dekoracji: rodzynki i płatki migdałowe
Mazurek makaronikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: płatki owsiane lekko zrumienić w piekarniku, następnie lekko zmiażdżyć wałkiem na stolnicy, wymieszać z mąką. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sypkie składniki, sok i skórkę z cytryny oraz olejek migdałowy, delikatnie wymieszać. Na wafel wyłożyć masę, rozsmarować równomiernie. Radełkiem zrobić grubą kratkę. Piec w temp. około 170 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu na wierzchu zrobić kratkę z dżemów, udekorować płatkami migdałowymi i rodzynkami.
Porady
1.do ciasta można użyć różnego dżemu.
2. ubitą piankę można nanieść łyżeczką w małych odstępach.
Komentarze