Mazurek makaronikowy

  • wyświetlono: 353 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo chrupiący mazurek na waflu, dodatek dżemu wzbogaci smak ciasta. Idealne wykorzystanie białek, które czasami zostają nam od innych ciast.

  • 30min

Składniki

Składniki:
1 wafel
20 dag płatków owsianych
20 dag cukru pudru
5 dag mąki
5 białek
Sok i skórka starta z 1 cytryny
Kilka kropli olejku migdałowego
Dżem brzoskwiniowy
Dżem wieloowocowy
Do dekoracji: rodzynki i płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek makaronikowy

  • 1. Wykonanie: płatki owsiane lekko zrumienić w piekarniku, następnie lekko zmiażdżyć wałkiem na stolnicy, wymieszać z mąką. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sypkie składniki, sok i skórkę z cytryny oraz olejek migdałowy, delikatnie wymieszać. Na wafel wyłożyć masę, rozsmarować równomiernie. Radełkiem zrobić grubą kratkę. Piec w temp. około 170 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu na wierzchu zrobić kratkę z dżemów, udekorować płatkami migdałowymi i rodzynkami.

Porady

1.do ciasta można użyć różnego dżemu.
2. ubitą piankę można nanieść łyżeczką w małych odstępach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urody

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek wielkanocny

Dodane przez: bietka

Mazurek wielkanocny

Mazurek na Wielkanoc musi być obowiązkowo.

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: Skotka

Mazurek kajmakowy

Na Wielkanocnym stole jest dużo...

Mazurek Snikers

Dodane przez: Goszka

Mazurek Snikers

Kruchy spód mazurka wyszedł bardzo...

Mazurek bakaliowy

Dodane przez: bogusia82

Mazurek bakaliowy

Szybki i prosty a zarazem bardzo...

Mazurek czekoladowy

Dodane przez: Goszka

Mazurek czekoladowy

Ciasto bardzo kruche, masa mocno...

MAZUREK KAJMAKOWY

Dodane przez: basiaher

MAZUREK KAJMAKOWY

CIASTO TO, PIEKE DOSYC CZESTO GDYZ...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE