Maślano- czekoladowe rogaliki

0 (0 ocen)

Maślane ciasto plus czekoladowe nadzienie daje pyszne połączenie:). Polecam na słodką przekąskę.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 300 gram mąki pszennej,
    • 300 gram sera ricotta,
    • Ok 100 gram mlecznej czekolady do nadzienia,
    • Biała i mleczna czekolada do dekoracji
    Składnik dodatkowy:
    • 280 gram masła 82% tłuszczu,
    Składniki robocze:
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Białko do smarowania

Maślano- czekoladowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozwałkowane ciasto 1.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz masło. Składniki razem siekamy, by rozdrobnić masło. W dalszej kolejności dodajemy serek. Zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,4 cm.
  • formowanie 2. Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10 cm. Pasy dzielimy na trójkąty.
    Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub ścinamy nożem, by powstały wiórki.
    Na każdy wydzielony trójkąt wykładamy rozdrobnioną czekoladę. Formujemy rogaliki, rolując trójkąty od podstawy.
  • przed pieczeniem 3. Uformowane rogale przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy białkiem.
    Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Przestudzone dekorujemy rozpuszczoną białą i mleczną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy