Maślano- czekoladowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz masło. Składniki razem siekamy, by rozdrobnić masło. W dalszej kolejności dodajemy serek. Zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,4 cm.
2.Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10 cm. Pasy dzielimy na trójkąty.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub ścinamy nożem, by powstały wiórki.
Na każdy wydzielony trójkąt wykładamy rozdrobnioną czekoladę. Formujemy rogaliki, rolując trójkąty od podstawy.
3.Uformowane rogale przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy białkiem.
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Przestudzone dekorujemy rozpuszczoną białą i mleczną czekoladą.
Komentarze