Marynowane rzodkiewki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Marynowane rzodkiewki są lekko chrupiące i pikantne będą zimą doskonałym dodatkiem do sałatek, mięs, lub jako element dekoracyjny. Są też doskonałą szybką przekąską.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże pęczki rzodkiewek
    2 papryczki chili
    500 ml wody
    65 ml octu spirytusowego 10%
    70 g cukru
    3/4 łyżki soli
    łyżeczka pieprzu kolorowego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 listki laurowe

Marynowane rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obcinamy liście i ogonki z rzodkiewek, i bardzo dokładnie myjemy. Za pomocą wykałaczki nakłuwamy rzodkiewki na wylot 2-3 razy.
  • 2. Wodę gotujemy z cukrem, solą, i przyprawami, na koniec dodajemy ocet.
  • 3. Rzodkiewki wkładamy do słoików, co jakiś czas przekładając plasterkami papryczki chili. Zalewamy  przestudzoną zalewą
  • 4. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 15 minut

Komentarze

Podobne przepisy