Marynowane Buraczki OBIADOWE

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Świetnie sprawdzają się jako dodatek do drugiego dania i nie tylko. Możemy zrobić je pokrojone w plasterki, ćwiartki lub te całkiem malutkie w całości. Prosto się przygotowuje a smakują wyśmienicie.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg buraków

    zalewa:

    5 l wody
    0.5 l octu 10%
    16 łyżek cukru
    10 łyżek soli

Marynowane buraczki obiadowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki porządnie umyć i ugotować. Ugotowane lekko ostudzić i obierać jak są jeszcze ciepłe - lepiej się obiera. Malutkie buraczki wkładać całe do słoików a większe pokroić w ćwiartki lub plasterki - jak kto woli. Składniki zalewy zagotować. Gotową zalewą zalać buraczki w słoikach. Porządnie zakręcić i pasteryzować 10-15 min. Wyjąć, odwrócić do góry dnem i zostawić aż do ostygnięcia.

Porady

dodatkowo można jak ktoś chce do każdego słoika dać 1 listek laurowy i ze 2-3 ziarenka ziela angielskiego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy