Ciasto malinowa rapsodia na biszkopcie z galaretką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często piekę to ciasto. Każdy je polubi.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 5 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki
    ● łyżeczka octu
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● szczypta soli
    Masa:
    ● duże op. budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka)
    ● kostka masła
    ● 5 dag margaryny
    ● 2 galaretki malinowe
    ● maliny

Ciasto malinowa rapsodia na biszkopcie z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. W osobnym naczyniu mieszamy widelcem żółtka z octem i proszkiem do pieczenia i odstawiamy na 2 minuty. Wlewamy do ubitych białek, dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy na blachę (32x24 cm) wyłożoną pergaminem. Pieczemy 20 minut w ok. 200 °C.
  • 2. Masa: gotujemy budyń, studzimy. Miksujemy z miękkim masłem i margaryną. Dodajemy część malin i mieszamy.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na 2 placki. Na pierwszy wykładamy 1/2 masy, przykrywamy 2. plackiem, wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy pozostałe maliny i zalewamy rozpuszczonymi w 3 szklankach wody galaretkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy