Ciasto malinowa rapsodia na biszkopcie z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. W osobnym naczyniu mieszamy widelcem żółtka z octem i proszkiem do pieczenia i odstawiamy na 2 minuty. Wlewamy do ubitych białek, dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy na blachę (32x24 cm) wyłożoną pergaminem. Pieczemy 20 minut w ok. 200 °C.
2.Masa: gotujemy budyń, studzimy. Miksujemy z miękkim masłem i margaryną. Dodajemy część malin i mieszamy.
3.Biszkopt przekrawamy na 2 placki. Na pierwszy wykładamy 1/2 masy, przykrywamy 2. plackiem, wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy pozostałe maliny i zalewamy rozpuszczonymi w 3 szklankach wody galaretkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze