Makaron - łazanki

  • wyświetlono: 359 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

na zapas

słodyczka
  • 240min

Składniki

1 kg mąki poznańskiej
6 jaj
7 łyżek zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Makaron - łazanki

  • 1. Mąkę przesiać, zrobić dolinkę roztrzepać w niej jajka z wodą, następnie wymieszać z mąką i zarobić ciasto, tak aby wyszło szkliste i gładkie.
  • image-20ga47w2. Rozwałkować cienko pokroić w 2 cm paseczki, a następnie te paseczki na kwadraciki. Z tych samych proporcji robię makaron nitki. Rozłożyć na stolicy pozostawić na 2 - 3 dni do wysuszenia.

Porady

Łazanki przechowuję w pojemniku po lizakach, mogą długo siedzieć, a makaron nitki w płaskich plastikowych pojemnikach do przechowywania żywności - nie łamie się, jest taki jak świeży.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamakaronmama_mnie_nauczylakolacjaobiadłazankimąka poznańskamakaron- łazanki

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: KingaM4444

Łazanki z kapustą

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

Łazanki świąteczne

Dodane przez: anjaa

Łazanki świąteczne

Ile rodzin i domów tyle tradycji...

Domowy makaron

Dodane przez: joanna30

Domowy makaron

Chyba nie trzeba go zachwalać......

Makaron domowy do rosołu

Dodane przez: benka

Makaron domowy do rosołu

Trochę pracochłonny,ale smak rosołu...

Domowy makaron

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Makaron domowej roboty

Uwielbiam swój makaron w pysznym...

Dodane przez: Annna MM

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Bardzo proste i tanie a jakże smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE