Łosoś w sezamie z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekki i szybki obiad z łososiem który nie musi być nudny. Polecam żurawinę nie tylko do mięs ale także do ryb.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kawałki łososia
    sól, pieprz
    przyprawa do ryb
    4 łyżki sezamu
    1 gruszka
    rukola
    olej

    sos:
    15 dkg żurawiny świeżej
    1 cebula mała
    sól, pieprz
    1 łyżka cukru brązowego albo miodu
    1/3 szklanki wina czerwonego

Łosoś w sezamie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś w sezamie 1. Łososia sole, pieprzę posypuję przyprawa do ryb i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie obtaczam go w sezamie i smażę go na wolnym ogniu na oleju z każdej strony.
  • sos żurawinowy 2.

    Sos:
    Cebulę kroję drobno, przekładam do rondelka .Żurawinę płuczę, odsączam z wody i dodaję do cebuli razem z cukrem. Dolewam wino i na wolnym ogniu duszę żurawinę aż zmięknie a wino się zredukuje. Jak sos będzie za gęsty można dolać wody. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
    Łososia podaję na rukoli z sosem i gruszką.
  • gruszki na patelni grillowej 3. Gruszkę kroję na plastry, patelnię grillową smaruję olejem i przesmażam je aż będą miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy