ŁOPATKA PIECZONA W CURRY

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Tak przygotowane mięso jest soczyste i miękkie ;wszystko dzięki marynacie w soku z cytryny..Przepis autorski ;) lubię wymyślać nowe przepisy ,prowadzę kulinarny blog:http://gotujenacodzien.blogspot.com/

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg łopatki wieprzowej
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1/2 pora
    kawałek selera
    przyprawa curry ok 3 łyżeczki
    pieprz
    kostka bulionowa mięsna
    sok z 1/2 cytryny

Łopatka pieczona w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso skropić sokiem z cytryny,pozostawić na pół godziny w lodówce.Cebulę i pora pokroić w pół plasterki ,marchewkę obrać ,pokroić w plastry,selera w słupki.Czosnek pokroić w plasterki.Kostkę bulionową rozetrzeć w niewielkiej ilości ciepłej wody.Mięso natrzeć kostką bulionową,posypać pieprzem i przyprawą curry.Włożyć do rękawa do pieczenia,dodać pokrojone warzywa i spiąć szczelnie rękaw.Piec ok 2 godz. w 180-200 stopniach.( do miękkości mięsa)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy