Tak przygotowane mięso jest soczyste i miękkie ;wszystko dzięki marynacie w soku z cytryny..Przepis autorski ;) lubię wymyślać nowe przepisy ,prowadzę kulinarny blog:http://gotujenacodzien.blogspot.com/
2 godz. 10 min
Składniki:
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1/2 pora
kawałek selera
przyprawa curry ok 3 łyżeczki
pieprz
kostka bulionowa mięsna
sok z 1/2 cytryny
Łopatka pieczona w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso skropić sokiem z cytryny,pozostawić na pół godziny w lodówce.Cebulę i pora pokroić w pół plasterki ,marchewkę obrać ,pokroić w plastry,selera w słupki.Czosnek pokroić w plasterki.Kostkę bulionową rozetrzeć w niewielkiej ilości ciepłej wody.Mięso natrzeć kostką bulionową,posypać pieprzem i przyprawą curry.Włożyć do rękawa do pieczenia,dodać pokrojone warzywa i spiąć szczelnie rękaw.Piec ok 2 godz. w 180-200 stopniach.( do miękkości mięsa)
Komentarze