Ligawa z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

Poczułam się (prawie) jak w Chinach hihi ;)

Składniki:

  • 300g ligawy (wołowina)
    200g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
    1 cebula
    1 duży ząbek czosnku
    papryczka chili (ok 3cm)
    6-7 łyżek sos sojowy ciemny
    1 łyżeczka imbiru w proszku
    100ml wina grzanego (korzennego)
    olej rzepakowy do smażenia
    sól,pieprz świezo mielony

Ligawa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty i osuszony kawałek (słupek) wołowiny wkładamy do zamrażalki (żeby póżniej można było go łatwiej pokroić na cienkie plasterki)

    Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,odcedzamy i odstawiamy.

    Ligawę kroimy w cienkie plasterki,następnie w paseczki.
    Cebulę w piórka,czosnek i papryczkę chili drobno siekamy.

    Przekładamy do miski,dodajemy imbir,sos sojowy/mieszamy i marynujemy 1 godzinę.
    Po tym czasie rozgrzewamy olej,wkładamy mięso z cebulą,czosnkiem i papryką.Smażymy ciągle mieszając (ok 7-8minut) nastepnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.Odkrywamy,dolewamy wino i dalej smażymy mieszając do odparowania wina. Dodajemy fasolkę szparagową oprószamy solą,pieprzem,mieszamy i możemy podawać np. z ryżem
    Smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy