Letni chłodnik pomidorowy z brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 20 min

Chłodnik jest bardzo orzeźwiający. W upalne dni podaję go prosto z lodówki

  • 20 min

Składniki:

  • 800 g pomidorów z puszki lub świeżych,
    1 cebula,
    4 połówki brzoskwiń z puszki,
    200 ml bulionu warzywnego lub wody,
    4 liście bazylii,
    50 ml oliwy z oliwek,
    tabasco lub ostra papryka,
    sól, pieprz

Letni chłodnik pomidorowy z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, następnie dodaj pomidory i bulion. Pomidory świeże przed dodaniem sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zupę gotuj około 20-30 minut. Po tym czasie dopraw całość solą, pieprzem i tabasco lub ostrą papryką, a następnie zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Chłodnik podawaj schłodzony lub w temperaturze pokojowej, z dodatkiem pokrojonej brzoskwini i bazylii.

Komentarze

Podobne przepisy