Chłodnik jest bardzo orzeźwiający. W upalne dni podaję go prosto z lodówki
20 min
Składniki:
800 g pomidorów z puszki lub świeżych,
1 cebula,
4 połówki brzoskwiń z puszki,
200 ml bulionu warzywnego lub wody,
4 liście bazylii,
50 ml oliwy z oliwek,
tabasco lub ostra papryka,
sól, pieprz
Letni chłodnik pomidorowy z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, następnie dodaj pomidory i bulion. Pomidory świeże przed dodaniem sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zupę gotuj około 20-30 minut. Po tym czasie dopraw całość solą, pieprzem i tabasco lub ostrą papryką, a następnie zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.
2.Chłodnik podawaj schłodzony lub w temperaturze pokojowej, z dodatkiem pokrojonej brzoskwini i bazylii.
Komentarze