kurczak wioli

0 (0 ocen)

  • 14 min

ta potrawa bardzo smakuje mojemu chłopakowi. zawsze robię na uroczystą okazje

  • 14 min

Składniki:

  • • 1 kurczak
    • 3 łyżki sosu ostrygowego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
    • 1/2 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka ziołowych ziarenek smaku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1 opak pikantnej przyprawy do kurczaka
    • 1 butelka piwa

Kurczak wioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i osuszyć.
    Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
    Na kurczaka nanieść marynatę np. szerokim pędzelkiem.
    Tak zamarynowanego kurczaka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
    Przed pieczeniem przygotować blachę, piwo i kurczaka.
    Na otwartą butelkę z piwem nadziać kurczaka, ustawić na blaszce.
    Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem 100 minut.
    Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka.
    Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy