Kurczak w winie

0 (0 ocen)

Udka i skrzydełka w winnej marynacie w towarzystwie faszerowanych ziemniaczków z ostatniego numeru PP

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    1 kg skrzydełek z kurczaka
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    3-4 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    kilkanaście ziarenek pieprzu
    garść świeżego tymianku
    2 gałązki rozmarynu
    kilka łyżek oleju
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kurczak w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamarynowane mięso 1. Mięso umyć i oczyścić. Udka ponacinać. Do dużego naczynia (u mnie blaszka, w której potem piekłam mięso) wlać wino, olej, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki soli i posiekane, świeże zioła. Mięso posypać solą i pieprzem i ułożyć w marynacie. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Mięso gotowe do pieczenia 2. Przed pieczeniem mięso obsypać słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Piec około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas polewać mięso marynatą.
  • Smacznego :) 3. U mnie z faszerowanymi ziemniaczkami i surówką z pekinki z winegretem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marynata Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować