Kurczak w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i oczyścić. Udka ponacinać. Do dużego naczynia (u mnie blaszka, w której potem piekłam mięso) wlać wino, olej, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki soli i posiekane, świeże zioła. Mięso posypać solą i pieprzem i ułożyć w marynacie. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
2.Przed pieczeniem mięso obsypać słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Piec około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas polewać mięso marynatą.
3.U mnie z faszerowanymi ziemniaczkami i surówką z pekinki z winegretem. Smacznego :)
Komentarze