Kurczak w winie i ziołach z wolnowaru

4.51 (184 ocen)

Smaczny kurak zrobiony w wolnowarze. Dzięki temu aromatyczny i mało pracochłonny.

Składniki:

  • 4 kurze uda z pałkami
    2 małe cebule, pokrojone w plastry
    5- 6 ząbków czosnku
    1 – 2 gałązki rozmarynu
    Kilka gałązek oregano i tymianku
    1 szklanka białego wina
    ¾ szklanki bulionu
    ¼ szklanki mąki
    sól
    pieprz
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kurczak w winie i ziołach z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
  • 2. Kurczaka umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron, tak aby się ładnie zezłocił .
  • image-25c1bua 3. Do misy wolnowaru włożyć zioła, na nich ułożyć cebulkę i ząbki czosnku, ułożyć kurczaka.
  • 4. Na patelnię po smażeniu wlać bulion, zagotować i zebrać wszystkie smaki po smażeniu.
  • 5. Przelać do misy wolnowara. Mąkę wymieszać z winem, aby nie było grudek, dolać do kurczaka.
  • 6. Wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na 10 godzin. Podawać np z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Drób Kurczak Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować