KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej.Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło!Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet.Spróbujcie!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * podudzia z kurczaka – 6 szt
    * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki
    * sok z cytryny – 0,5 szkl
    * świeży tymianek i rozmaryn
    * chili – 1 szt
    * cebula – 1 szt
    * czosnek – 3 ząbki
    * sól, pieprz
    * oliwa z oliwek

Kurczak miodowo-cytrynowy z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Oczyszczone mięso osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym.

    W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, wrzucamy posiekaną chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty.

    Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy.

    Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut.

    Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą.

    Podajemy gorące!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy