Kurczak miodowo - czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty.
2.Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy ze skóry (w zależności od upodobań można zostawić skórę). Dno naczynia żaroodpornego smarujemy warstwą marynaty, układamy mięso i pokrywamy je pozostałą częścią marynaty. Odkładamy do lodówki na 1,5 - 2 godz.
3.Po upływie tego czasu wkładamy mięso do piekarnika i pod przykryciem pieczemy ok. 1,5 godz. w temp. 200ºC, obracając je 2 - 3 razy i polewając powstałym sosem. Jeśli sosu będzie za dużo, można odlać część. Pod koniec pieczenia lekko oprószamy mięso przyprawą do kurczaka i wkładamy do piekarnika bez pokrywki naczynia żaroodpornego jeszcze na ok. 15 minut, by wierzch mięsa ładnie się przyrumienił. Kurczaka podajemy np. z ziemniakami posypanymi posiekanym szczypiorkiem.
Porady
W ten sam sposób można przyrządzić np. skrzydełka z kurczaka.
Komentarze