Kurczak miodowo - czosnkowy

4.5 (162 ocen)

Bardzo lubię mięso ze słodką nutką oraz dodatek czosnku w potrawach i tak oto powstał ten kurczak ;)

Składniki:

  • na 5 porcji:

    5 ćwiartek z kurczaka
    2 czubate łyżki ketchupu
    2 czubate łyżki musztardy
    2 łyżki miodu
    2 łyżki słodkiej śmietany
    2 łyżki oliwy z oliwek
    6 ząbków czosnku
    1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak miodowo - czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki marynaty 1. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty.
  • Mięso pokryte marynatą 2. Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy ze skóry (w zależności od upodobań można zostawić skórę). Dno naczynia żaroodpornego smarujemy warstwą marynaty, układamy mięso i pokrywamy je pozostałą częścią marynaty. Odkładamy do lodówki na 1,5 - 2 godz.
  • 3. Po upływie tego czasu wkładamy mięso do piekarnika i pod przykryciem pieczemy ok. 1,5 godz. w temp. 200ºC, obracając je 2 - 3 razy i polewając powstałym sosem. Jeśli sosu będzie za dużo, można odlać część. Pod koniec pieczenia lekko oprószamy mięso przyprawą do kurczaka i wkładamy do piekarnika bez pokrywki naczynia żaroodpornego jeszcze na ok. 15 minut, by wierzch mięsa ładnie się przyrumienił. Kurczaka podajemy np. z ziemniakami posypanymi posiekanym szczypiorkiem.

Porady

W ten sam sposób można przyrządzić np. skrzydełka z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować